Ce este fransiza si este cu adevarat necesara?

Fransiza este partea din dauna ce urmeaza a fi suportata de catre asigurat. Ea apare in polita si poate fi exprimata ca si valoare fixa sau relativa – procent din suma asigurata sau din dauna.

Aceasta poate fi de doua tipuri: atinsa si deductibila.

- Fransiza atinsa este suma de bani care va fi suportata de catre client daca dauna nu depaseste o anumita valoare (spre exemplu fransiza de 1000 euro). Astfel, daca valoarea reparatiei este mai mica sau egala cu 1000 euro, nu veti beneficia de despagubire. In schimb, daca valoarea reparatiei depaseste 1000 euro, veti fi despagubit integral.

- Fransiza deductibila este suma de bani care va fi suportata de client, indiferent de valoarea daunei. Astfel, din orice despagubire la care veti fi indreptatit, se va scadea valoarea fransizei.

Fransiza poate fi negociata cu compania de asigurare, dar poate fi si impusa de asigurator, in functie de politica de risc a fiecarei companii in parte. 

Practic, la producerea unuia dintre riscurile asigurate, valoare fransizei se scade din totalul despagubirii cuvenite. Daca este sau nu cu adevarat necesara numai clientul/asiguratul poate spune.

Trebuie insa avut in vedere ca introducerea acesteia in contractul de asigurare oferta o reducere a primei, deci a pretului asigurarii. De regula, unei fransize mai mici ii corespunde o prima de asigurare (pretul asigurarii) mai mare si invers.

Exemplu: Sa presupunem ca franciza este formulata astfel : Fransiza are valoarea de 1% din suma asigurata pentru riscul de cutremur per eveniment. Asta inseamna ca la orice dauna inregistrata in urma unui cutremur (spargere a unei conducte de gaze, explozie, darmare a unui perete, spargerea unei conducte de apa, ect.), chiar daca se intampla de mai multe ori pe durata contractului de asigurare, asiguratorul va va despagubi mai putin cu o valoare egala cu 1% din suma asigurata.

RISCURI ACOPERITE DE ASIGURAREA FACULTATIVA

Riscurile acoperite de o polita de asigurare sunt acele fenomene sau actiuni cu urmari negative prin a caror producere se activeaza polita de...

Detalii

PRETUL ASIGURARII FACULTATIVE SI SUMA ASIGURATA

Procentual vorbind, primele practicate de companiile de profil din Romania variaza intre 0,1 - 0,4% din valoarea locuintei si a bunurilor, acolo...

Detalii

PASI DE PARCURS IN CAZ DE DAUNA

1. Informati in cel mai scurt timp posibil organele abilitate (Politie, Pompieri - daca este cazul) si apoi compania de asigurari (sau brokerul,...

Detalii

Campanii de informare

Octombrie luna asigurarii locuintelor

Octombrie luna asigurarii locuintelor Detalii

Locuiesti intr-o casa sigura?

Image Format Verifica acum

Cum reducem riscul de incendiu acasa?

Image Format Vezi acum

Parteneri