Sunt asigurarile de locuinte obligatorii?

Incheierea asigurarilor de locuinte este obligatorie incepand cu data de 15 iulie 2010. Potrivit prevederilor legale, incapand cu data de 10 august 2011 primarii ii pot sanctiona pe cei care nu si-au asigurat locuinta cu o amenda cuprinsa intre 100 si 500 lei.

Aceste polite pot fi incheiate fie la la una dintre companiile membre PAID (vezi aici lista) sau la oricare alt asigurator autorizat sa practice riscuri de catastrofa si care are incheat un protocol de colaborare cu PAID (vezi aici lista).

Potrivit noilor modificari legislative, proprietarii care vor incheia o polita de asigurare facultativa la unul din asiguratorii autorizati sa practice riscuri de catastrofa au obligatia sa incheie si o asigurare obligatorie PAD, astfel ca polita facultativa acopera cele 3 riscuri cuprinse in polita PAD doar peste limita asigurata obligatoriu de 20.000 de euro. In schimb, acestia vor primi polita PAD/certificatul de asigurare, care atesta incheierea asigurarii obligatorii.

Politele pot fi incheiate in orice agentie a celor 12 asiguratori membri ai PAID sau de la agentii acestora sau la oricare alta societate de asigurare autorizata c are a incheiat un protocol de colaborare cu PAID. Dovada asigurarii o reprezinta polita PAD, in cazul in care incheiati asigurarea la PAID sau certificatul de asigurare, in cazul emiterii acesteia de catre o companie care nu face parte din PAID.

Aceste produse sunt diferite de asigurarile facultative si acopera doar 3 riscuri: cutremur, inundatii si alunecari de teren.

Primele de asigurare sunt de 10 sau 20 EUR (in functie de tipul de locuinta) corespondente unor sume asigurate de 10.000, respectiv, 20.000 EUR.

Introducerea obligativitatii asigurarilor de locuinte este o masura sociala, avand in vedere nivelul scazut al primelor de asigurare si al sumelor asigurate.

Se recomanda ferm incheierea de asigurari facultative care sa acopere diferenta intre valoarea reala a locuintei dumneavoastra si suma asigurata obligatoriu!

Spre exemplu, daca aveti o locuinta evaluata la 100.000 EUR, 20.000 EUR sunt acoperiti prin polita obligatorie si restul de 80.000 EUR ar trebui acoperit printr-o asigurare facultativa. In caz contrar, riscati ca in cazul unui cutremur devastator care va distruge locuinta, sa ramaneti doar cu cei 20.000 EUR asigurati obligatoriu.
 

RISCURI ACOPERITE DE ASIGURAREA FACULTATIVA

Riscurile acoperite de o polita de asigurare sunt acele fenomene sau actiuni cu urmari negative prin a caror producere se activeaza polita de...

Detalii

PRETUL ASIGURARII FACULTATIVE SI SUMA ASIGURATA

Procentual vorbind, primele practicate de companiile de profil din Romania variaza intre 0,1 - 0,4% din valoarea locuintei si a bunurilor, acolo...

Detalii

PASI DE PARCURS IN CAZ DE DAUNA

1. Informati in cel mai scurt timp posibil organele abilitate (Politie, Pompieri - daca este cazul) si apoi compania de asigurari (sau brokerul,...

Detalii

Campanii de informare

Octombrie luna asigurarii locuintelor

Octombrie luna asigurarii locuintelor Detalii

Locuiesti intr-o casa sigura?

Image Format Verifica acum

Cum reducem riscul de incendiu acasa?

Image Format Vezi acum

Parteneri