STABILIREA SUMEI ASIGURATE
Asiguratul, deci clientul, este cel care trebuie sa propuna companiei de asigurari valoarea de asigurare (denumita suma asigurata), dar se recomanda ca decizia finala sa fie luata si in functie de sfatul agentului de asigurare sau al brokerului.
PRINCIPIUL TEORETIC de la care trebuie sa se plece este incheierea unei asigurari corecte, la o valoare asigurata care sa permita inlocuirea bunului afectat prin reconstructie.
Astfel, specialistii recomanda ca in cazul locuintelor de tip apartament de bloc sa se incheie asigurarea facultativa la valoarea de piata (atentie insa la evolutia pietei!), in timp ce pentru locuintele de tip casa sa se stabileasca suma asigurata pe baza valorii reale, de inlocuire (adica la valoarea inscrisa in grilele de preturi conventionale ale asiguratorilor).
Terenurile NU se asigura.
PRACTICA din Romania este ca suma asigurata pentru cladiri si bunuri sa reprezinte valoarea de piata a acestora la data asigurarii.
Cu toate acestea, valoarea reala este aceea care reprezinta valoarea de reconstructie a acelui imobil, impreuna cu imbunatatirile care au fost aduse pe parcurs.
Atentie!
- Daca imobilul este supraasigurat (suma asigurata este mai mare decat valoarea dintr-un raport de evaluare intocmit de un evaluator autorizat), veti fi despagubit conform valorii reale, adica cea din raportul de evaluare. De aceea nu asigurati imobilul la o valoare mai mare decat cea reala.
- Daca imobilul este subasigurat, veti fi despagubit proportional cu prima de asigurare platita. Acest principiu se aplica atat in cazul daunelor totale, cat si al celor partiale. (Exemplu: daca apartamentul valoreaza 100.000 euro si este asigurat la 50.000 euro si in urma unui incendiu un perete a fost distrus integral, atunci veti primi jumatate din suma necesara reconstruirii acelui perete).