STABILIREA SUMEI ASIGURATE

Asiguratul, deci clientul, este cel care trebuie sa propuna companiei de asigurari valoarea de asigurare (denumita suma asigurata), dar se recomanda ca decizia finala sa fie luata si in functie de sfatul agentului de asigurare sau al brokerului.

PRINCIPIUL TEORETIC de la care trebuie sa se plece este incheierea unei asigurari corecte, la o valoare asigurata care sa permita inlocuirea bunului afectat prin reconstructie.

Astfel, specialistii recomanda ca in cazul locuintelor de tip apartament de bloc sa se incheie asigurarea facultativa la valoarea de piata (atentie insa la evolutia pietei!), in timp ce pentru locuintele de tip casa sa se stabileasca suma asigurata pe baza valorii reale, de inlocuire (adica la valoarea inscrisa in grilele de preturi conventionale ale asiguratorilor).

Terenurile NU se asigura.


PRACTICA din Romania este ca suma asigurata pentru cladiri si bunuri sa reprezinte valoarea de piata a acestora la data asigurarii.

Cu toate acestea, valoarea reala este aceea care reprezinta valoarea de reconstructie a acelui imobil, impreuna cu imbunatatirile care au fost aduse pe parcurs.

Atentie!

- Daca imobilul este supraasigurat (suma asigurata este mai mare decat valoarea dintr-un raport de evaluare intocmit de un evaluator autorizat), veti fi despagubit conform valorii reale, adica cea din raportul de evaluare. De aceea nu asigurati imobilul la o valoare mai mare decat cea reala.

- Daca imobilul este subasigurat, veti fi despagubit proportional cu prima de asigurare platita. Acest principiu se aplica atat in cazul daunelor totale, cat si al celor partiale. (Exemplu: daca apartamentul valoreaza 100.000 euro si este asigurat la 50.000 euro si in urma unui incendiu un perete a fost distrus integral, atunci veti primi jumatate din suma necesara reconstruirii acelui perete).

RISCURI ACOPERITE DE ASIGURAREA FACULTATIVA

Riscurile acoperite de o polita de asigurare sunt acele fenomene sau actiuni cu urmari negative prin a caror producere se activeaza polita de...

Detalii

PRETUL ASIGURARII FACULTATIVE SI SUMA ASIGURATA

Procentual vorbind, primele practicate de companiile de profil din Romania variaza intre 0,1 - 0,4% din valoarea locuintei si a bunurilor, acolo...

Detalii

PASI DE PARCURS IN CAZ DE DAUNA

1. Informati in cel mai scurt timp posibil organele abilitate (Politie, Pompieri - daca este cazul) si apoi compania de asigurari (sau brokerul,...

Detalii

Campanii de informare

Octombrie luna asigurarii locuintelor

Octombrie luna asigurarii locuintelor Detalii

Locuiesti intr-o casa sigura?

Image Format Verifica acum

Cum reducem riscul de incendiu acasa?

Image Format Vezi acum

Parteneri