VIDEO: Un seism de 2,8 grade marcheaza aniversarea a 37 de ani de la cutremurul din 1977

Aniversarea a 37 de ani de la seismul din 1977 a fost marcata de un cutremur cu magnitudinea de 2,8 grade in zona Vrancea. Acesta a avut loc pe 4 martie, ora 00.34, la o adancime de 125 de kilometri. Cutremurul din 1977, avand o magnitudine de 7,2 grade pe scara RICHTER, s-a produs cu exact 37 de ani in urma si a avut efecte devastatoare asupra Romaniei.


Seismul din 1977 si cele 55 de secunde de cosmar

Cutremurul din 1977 a fost, poate, cel mai distrugator eveniment de acest tip care a lovit Romania si, in special Bucurestiul. Energia distructiva eliberata de seism a fost egala cu cea emisa de 10 bombe atomice de tipul celei de la Hiroshima.

Seismul s-a produs la ora 21:22 in data de 4 martie 1977, la o adancime de 100 de kilometri si a avut o magnitudine de 7,2 grade pe scara Richter si o durata de circa 55 de secunde. In urma acestuia si-au pierdut viata 1.570 de oameni, dintre care 1.391 (1424 conform altor surse) numai in Bucuresti. La nivelul intregii tari au fost circa 11.300 de raniti si aproximativ 35.000 de locuinte s-au prabusit. Majoritatea pagubelor materiale s-au concentrat in Bucuresti, unde peste 33 de cladiri si blocuri mari s-au prabusit.

Cutremurul a afectat de asemenea si Bulgaria. Spre exemplu, in orasul Svistov, trei blocuri de locuinte au fost distruse si peste 100 de oameni au fost ucisi. Unda de soc s-a simtit aproape in toti Balcanii.

Activitatea seismia din Vrancea ramane intensa


Cel mai mare cutremur ca magnitudine produs anul acesta in zona seismica Vrancea a avut 4,7 grade si a fost inregistrat in 23 ianuarie, fiind simtit si la Bucuresti.

De la inceputul anului, in zona seismica Vrancea au avut loc alte doua cutremure cu magnitudini de peste 4 grade pe scara Richter: in 12 ianuarie, de 4,4 grade, si in 3 februarie, de 4,3 grade.

Pe 6 octombrie 2013, in Vrancea s-a produs un cutremur de 5,5 grade pe scara Richter, cel mai mare din ultimii patru ani. Seismul a fost simtit si la Bucuresti, dar si in nordul Bulgariei si in Republica Moldova.

189 de cladiri din Bucuresti sunt pericol public in caz de cutremur

Conform listei imobilelor expertizate din punct de vedere al riscului seismic, actualizata de Primaria Capitalei la sfarsitul lunii decembrie 2013, 189 de cladiri din Bucuresti sunt incadrate in clasa I de risc seismic si prezinta pericol public, fiind constructii cu risc ridicat de prabusire la cutremurul de proiectare corespunzator starii limita.

De asemenea, 183 de cladiri incadrate sunt incluse in clasa I de risc seismic (constructii cu risc ridicat de prabusire la cutremurul de proiectare corespunzator starii limita), iar 301 au fost incadrate in clasa a II-a de risc seismic (constructii la care pierderea stabilitatii este putin probabila sub efectul cutremurului de proiectare, dar la care sunt asteptate degradari structurale majore).

Nu in ultimul rand, lista include 81 de imobile in clasa a III-a de risc seismic (constructii la care sunt asteptate degradari structurale care nu afecteaza semnificativ siguranta cladirii, dar la care degradarile elementelor nestructurale pot fi importante) si 6 in clasa a IV-a de risc. Lista actualizata poate fi accesata aici.

Riscul seismic este major in Romania, tara noastra fiind a treia cea mai expusa din Europa, dupa Cipru si Grecia. Zonele urbane ar fi cele mai afectate in cazul unui astfel de dezastru natural, iar majoritatea expertilor in domeniu sustin ca efectele unui eventual seism ar fi devastatoare. Astfel, se estimeaza ca, in Bucuresti, in cazul unui cutremur cu intensitatea de peste 7 grade pe scara Richter, ar putea fi distruse sau avariate 35.000 de cladiri, iar numarul victimelor ar ajunge la 500.000.

 

RISCURI ACOPERITE DE ASIGURAREA FACULTATIVA

Riscurile acoperite de o polita de asigurare sunt acele fenomene sau actiuni cu urmari negative prin a caror producere se activeaza polita de...

Detalii

PRETUL ASIGURARII FACULTATIVE SI SUMA ASIGURATA

Procentual vorbind, primele practicate de companiile de profil din Romania variaza intre 0,1 - 0,4% din valoarea locuintei si a bunurilor, acolo...

Detalii

PASI DE PARCURS IN CAZ DE DAUNA

1. Informati in cel mai scurt timp posibil organele abilitate (Politie, Pompieri - daca este cazul) si apoi compania de asigurari (sau brokerul,...

Detalii

Campanii de informare

Octombrie luna asigurarii locuintelor

Octombrie luna asigurarii locuintelor Detalii

Locuiesti intr-o casa sigura?

Image Format Verifica acum

Cum reducem riscul de incendiu acasa?

Image Format Vezi acum

Parteneri