Numarul locuintelor asigurate printr-o polita obligatorie a crescut, in mai, la peste 1,24 milioane

La sfarsitul lunii mai 2014 erau active la nivel national 1.248.673 de asigurari obligatorii de locuinte (polite PAD), conform datelor Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID Romania), in crestere usoara fata de luna precedenta, cand erau active 1.162.716 de polite.

Astfel, gradul de acoperire al asigurarii obligatorii a locuintelor este de 14,68%, in crestere fata de luna precedenta (13,67%), in conditiile in care in Romania exista 8,5 milioane de locuinte, potrivit datelor recensamantului populatiei si locuintelor.

Comparativ cu mai 2013, numarul asigurarilor obligatorii de locuinte a crescut de 3,7 ori, de la 333.287 polite active in momentul respectiv.

Din punctul de vedere al distributiei pe regiuni, 72,2% dintre asigurarile obligatorii de locuinte au fost raportate in mediul urban si 27,8% in mediul rural.

In functie de tipul de locuinta, 87,9% din politele PAD sunt incheiate pentru cele de tip A si 12,1% pentru locuintele de tip B.

Bucurestiul este zona cu cele mai multe asigurari obligatorii a locuintelor (251.369), fiind urmata de judetele Timis (65.250 polite), Prahova (62.549 polite) si Constanta (58.940 polite). La polul opus, judetele cu cele mai putine locuinte asigurate obligatoriu au fost Salaj (7.223 de polite), Mehedinti (9.960 polite) si Bistrita-Nasaud (10.426 polite).

In ceea ce priveste distributia pe regiuni, cele mai multe polite active sunt in Bucuresti (20,2% din totalul politelor), Muntenia (19,8%) si Transilvania (16,1%). De asemenea, cea mai mica acoperire o intalnim in Maramures (2,7% din totalul politelor), Bucovina (3,5%) si Crisana (4,2%).

PAID s-a constituit, ca societate privata de asigurari, in luna noiembrie a anului 2009, avand in prezent ca actionari 12 societati de asigurare (ABC Asigurari, ASTRA Asigurari, CARPATICA Asig, CERTASIG, CITY Insurance, CREDIT EUROPE Asigurari, EUROINS Romania, GENERALI Romania, GRAWE Romania, GROUPAMA Romania, GOTHAER Asigurari si UNIQA Asigurari). De asemenea, asigurarile obligatorii de locuinta pot fi incheiate si de catre companiile care nu fac parte din PAID, in baza unor protocoale de colaborare incheiate cu Pool-ul.

Activitatea efectiva a PAID a inceput in luna februarie 2010, iar prima zi de emitere a asigurarilor obligatorii pentru locuinte a fost 15 iulie 2010. Obiectivul principal al PAID este cuprinderea in asigurare, pentru cele trei riscuri de catastrofa naturala - cutremure, inundatii si alunecari de teren, a tuturor locuintelor din Romania. Protectia financiara a proprietarilor de locuinte impotriva acestor riscuri reprezinta fundamentul Legii nr. 260/2008, in baza careia a fost infiintat PAID.

Politele de asigurare obligatorie a locuintelor (PAD) costa 20 euro in cazul locuintelor tip A (suma maxima asigurata 20.000 euro) si de 10 euro in cazul locuintelor tip B (suma asigurata fiind de 10.000 euro).

Asigurarea locuintelor impotriva dezastrelor este obligatorie si separata de cea facultativa. Polita de asigurare impotriva dezastrelor naturale (PAD) este valabila 12 luni. Romanii care nu isi asigura casele risca sa fie amendati cu 100-500 de lei.

RISCURI ACOPERITE DE ASIGURAREA FACULTATIVA

Riscurile acoperite de o polita de asigurare sunt acele fenomene sau actiuni cu urmari negative prin a caror producere se activeaza polita de...

Detalii

PRETUL ASIGURARII FACULTATIVE SI SUMA ASIGURATA

Procentual vorbind, primele practicate de companiile de profil din Romania variaza intre 0,1 - 0,4% din valoarea locuintei si a bunurilor, acolo...

Detalii

PASI DE PARCURS IN CAZ DE DAUNA

1. Informati in cel mai scurt timp posibil organele abilitate (Politie, Pompieri - daca este cazul) si apoi compania de asigurari (sau brokerul,...

Detalii

Campanii de informare

Octombrie luna asigurarii locuintelor

Octombrie luna asigurarii locuintelor Detalii

Locuiesti intr-o casa sigura?

Image Format Verifica acum

Cum reducem riscul de incendiu acasa?

Image Format Vezi acum

Parteneri