Numarul locuintelor asigurate printr-o polita obligatorie a continuat sa creasca in august

La finalul lunii august 2014, erau active la nivel national 1.569.541 asigurari obligatorii de locuinte (polite PAD), in usoara crestere fata de luna anterioara si de 3,7 ori mai multe comparativ cu luna similara a anului trecut, conform statisticilor Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID Romania), societatea privata care administreaza sistemul de asigurare obligatorie a locuintelor.

In august 2013 erau active 423.132 de polite PAD.

Astfel, gradul de acoperire al asigurarii obligatorii a locuintelor a urcat, in august, la 18,5%, dupa ce in luna precedenta era de 17,99%, in conditiile in care in Romania exista 8,5 milioane de locuinte, potrivit datelor recensamantului populatiei si locuintelor.

Cele mai multe polite PAD erau active in Bucuresti (313.436 de polite), Timis (86.535 de polite) si Prahova (78.738 de polite). La polul opus, judetele cu cele mai putine locuinte asigurate obligatoriu au fost Salaj (9.635 de polite), Bistrita-Nasaud (11.829 de polite) si Mehedinti (11.979 de polite).

Potrivit statisticilor PAID, 73,3% dintre politele active la nivel national erau incheiate in mediul urban si 26,7% in mediul rural.

In functie de tipul de locuinta, 89,4% din politele PAD sunt incheiate pentru cele de tip A si 10,6% pentru locuintele de tip B.

In ceea ce priveste distributia pe regiuni, cele mai multe polite active sunt in Bucuresti (20,0% din totalul politelor) si Muntenia (20,0%), urmate de Transilvania (16,7%). De asemenea, cea mai mica acoperire o intalnim in Maramures (2,6% din totalul politelor), Bucovina (3,5%) si Crisana (4,2%).

Politele de asigurare obligatorie a locuintelor (PAD) costa 20 euro in cazul locuintelor tip A (suma maxima asigurata 20.000 euro) si 10 euro in cazul locuintelor tip B (suma asigurata fiind de 10.000 euro).

Locuintele de tip A reprezinta constructiile cu structurra de rezistenta din beton armat, metal ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa sau din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic. Locuintele de tip B sunt cele cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic;

Asigurarea locuintelor impotriva dezastrelor este obligatorie si separata de cea facultativa. Polita de asigurare impotriva dezastrelor naturale (PAD) este valabila 12 luni.

Cei care doresc asigurarea locuintei pentru o suma mai mare (asigurare facultativa) au optiunea sa incheie suplimentar contracte de asigurare pentru acoperirea eventualelor pagube care depasesc plafonul asigurat obligatoriu. In acest caz, asigurarea obligatorie (polita PAD) si cea facultativa trebuie incheiate separat.

Romanii care nu-si asigura casele risca sa fie amendati cu 100-500 de lei.

PAID s-a constituit, ca societate privata de asigurari, in luna noiembrie a anului 2009. Activitatea efectiva a PAID a inceput in luna februarie 2010, iar prima zi de emitere a asigurarilor obligatorii pentru locuinte a fost 15 iulie 2010.

Obiectivul principal al PAID este cuprinderea in asigurare, pentru cele trei riscuri de catastrofa naturala - cutremure, inundatii si alunecari de teren, a tuturor locuintelor din Romania. Protectia financiara a proprietarilor de locuinte impotriva acestor riscuri reprezinta fundamentul Legii nr. 260/2008, in baza careia a fost infiintat PAID.

RISCURI ACOPERITE DE ASIGURAREA FACULTATIVA

Riscurile acoperite de o polita de asigurare sunt acele fenomene sau actiuni cu urmari negative prin a caror producere se activeaza polita de...

Detalii

PRETUL ASIGURARII FACULTATIVE SI SUMA ASIGURATA

Procentual vorbind, primele practicate de companiile de profil din Romania variaza intre 0,1 - 0,4% din valoarea locuintei si a bunurilor, acolo...

Detalii

PASI DE PARCURS IN CAZ DE DAUNA

1. Informati in cel mai scurt timp posibil organele abilitate (Politie, Pompieri - daca este cazul) si apoi compania de asigurari (sau brokerul,...

Detalii

Campanii de informare

Octombrie luna asigurarii locuintelor

Octombrie luna asigurarii locuintelor Detalii

Locuiesti intr-o casa sigura?

Image Format Verifica acum

Cum reducem riscul de incendiu acasa?

Image Format Vezi acum

Parteneri