Numarul locuintelor asigurate obligatoriu s-a dublat in 2014, la aproape 1,5 milioane

Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID Romania), societatea privata care administreaza sistemul de asigurare obligatorie a locuintelor, avea un portofoliu de 1.491.329 polite active la nivel national la finele anului 2014, dublu fata de anul precedent.

La sfarsitul anului 2013, PAID avea in portofoliu 736.318 polite.

Cu toate acestea, numarul politelor obligatorii de locuinte a scazut in luna decembrie 2014 fata de luna anterioara, cand erau active 1.525.844 de polite.

Potrivit statisticilor PAID, 75,1% dintre politele active la nivel national erau incheiate in mediul urban si 24,9% in mediul rural.

In functie de tipul de locuinta, 91,2% din politele PAD sunt incheiate pentru cele de tip A si 8,8% pentru locuintele de tip B.

Cele mai multe polite PAD erau active in Bucuresti (308.234 de polite), Timis (87.186 de polite) si Prahova (77.109 de polite). La polul opus, judetele cu cele mai putine locuinte asigurate obligatoriu au fost Salaj (9.251 de polite), Bistrita-Nasaud (9.703 de polite) si Mehedinti (11.573 de polite).

In ceea ce priveste distributia pe regiuni, cele mai multe polite active sunt in Bucuresti (20,7% din totalul politelor), Muntenia (19,9%) si Transilvania (17,1%). Totodata, cea mai mica acoperire o intalnim in Maramures (2,4% din totalul politelor), Bucovina (3,4%) si Crisana (4,4%).

PAID s-a constituit, ca societate privata de asigurari, in luna noiembrie a anului 2009. Activitatea efectiva a PAID a inceput in luna februarie 2010, iar prima zi de emitere a asigurarilor obligatorii pentru locuinte a fost 15 iulie 2010.

Obiectivul principal al PAID este cuprinderea in asigurare, pentru cele trei riscuri de catastrofa naturala - cutremure, inundatii si alunecari de teren, a tuturor locuintelor din Romania. Protectia financiara a proprietarilor de locuinte impotriva acestor riscuri reprezinta fundamentul Legii nr. 260/2008, in baza careia a fost infiintat PAID.

Politele de asigurare obligatorie a locuintelor (PAD) costa 20 euro in cazul locuintelor tip A (suma maxima asigurata 20.000 euro) si 10 euro in cazul locuintelor tip B (suma asigurata fiind de 10.000 euro).

Locuintele de tip A reprezinta constructiile cu structurra de rezistenta din beton armat, metal ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa sau din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic. Locuintele de tip B sunt cele cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic.

Asigurarea locuintelor impotriva dezastrelor este obligatorie si separata de cea facultativa. Polita de asigurare impotriva dezastrelor naturale (PAD) este valabila 12 luni.

Cei care doresc asigurarea locuintei pentru o suma mai mare (asigurare facultativa) au optiunea sa incheie suplimentar contracte de asigurare pentru acoperirea eventualelor pagube care depasesc plafonul asigurat obligatoriu. In acest caz, asigurarea obligatorie (polita PAD) si cea facultativa trebuie incheiate separat.

In Romania exista 8,5 milioane de locuinte, potrivit datelor recensamantului populatiei si locuintelor.

 

RISCURI ACOPERITE DE ASIGURAREA FACULTATIVA

Riscurile acoperite de o polita de asigurare sunt acele fenomene sau actiuni cu urmari negative prin a caror producere se activeaza polita de...

Detalii

PRETUL ASIGURARII FACULTATIVE SI SUMA ASIGURATA

Procentual vorbind, primele practicate de companiile de profil din Romania variaza intre 0,1 - 0,4% din valoarea locuintei si a bunurilor, acolo...

Detalii

PASI DE PARCURS IN CAZ DE DAUNA

1. Informati in cel mai scurt timp posibil organele abilitate (Politie, Pompieri - daca este cazul) si apoi compania de asigurari (sau brokerul,...

Detalii

Campanii de informare

Octombrie luna asigurarii locuintelor

Octombrie luna asigurarii locuintelor Detalii

Locuiesti intr-o casa sigura?

Image Format Verifica acum

Cum reducem riscul de incendiu acasa?

Image Format Vezi acum

Campania Nationala “ASIGURA-TE”

Campania nationala ASIGURA-TE Detalii

Parteneri