Cate cutremure au avut loc in Romania in 2015?

In 2015, numarul cutremurelor de pamant a fost mai ridicat decat in 2014, insa niciunul nu a depasit 5 grade pe scara Richter, conform datelor disponibile pe site-ul Institutului National pentru Fizica Pamantului - INFP, analizate de 1asig.ro.

Astfel, intre 1 ianuarie si 31 decembrie 2015 au fost inregistrate pe teritoriul Romaniei 275 de cutremure de magintudini mici si medii (n. red. nu sunt incluse in centralizare resimtite in Romania, dar cu epicentrul in afara granitelor tarii sau in Marea Neagra), cu aproape 30 mai multe fata de 2014, cand au avut loc 247. Dintre acestea, 90,5% au fost raportate in Zona seismica Vrancea, care este, de altfel, "cea mai importanta [dintre ariile epicentrale de seismicitate ale Romaniei], prin energia cutremurelor produse, extinderea ariei lor de macroseismicitate si caracterul persistent si concentrat al epicentrelor", conform INFP.

Cele mai multe evenimente seismice de pe teritoriul tarii noastre inregistrate in 2015 au avut loc in lunile ianuarie (31), martie (29) si iunie (26), iar cele mai putine, in luna octombrie (16).

In ceea ce priveste magnitudinile, 132 de cutremure au avut intre 2,5 si 2,9 grade pe scara Richter, in timp ce 125 de seisme au avut intre 3 si 3,9 grade. Doar 18 seisme au depasit 4 grade pe scara Richter in anul precedent.

Cel mai puternic cutremur de anul trecut s-a inregistrat in Zona seismica Vrancea pe 29 martie, acesta avand 4,9 grade si fiind resimtit si in Bucuresti. Alte evenimente seismice notabile din 2015 au fost cele din 24 ianuarie (magnitudinea de 4,6 grade), respectiv 16 martie (magnitudinea de 4,6 grade), ambele inregistrate tot in zona seismica Vrancea.

Cel mai puternic seism inregistrat in Romania in ultimii 10 ani a avut loc pe 22 noiembrie 2014, in Vrancea, avand o magnitudine de 5,7 grade, acesta fiind resimtit si in Bucuresti.

Cutremurele ocupa locul al doilea in topul riscurilor de care romanii se tem cel mai tare atunci cand vine vorba de siguranta propriei locuinte. Astfel, 4 din 10 romani considera ca incendiile reprezinta cea mai mare amenintare pentru locuinta lor, in timp ce 3 romani din 10 plaseaza cutremurul pe primul loc in acest top al riscurilor care le ameninta casa, arata rezultatele unui sondaj realizat in cadrul campaniei de informare "Octombrie - Luna Asigurarilor de Locuinte" desfasurata anul trecut.

Romania este, de altfel, conform statisticilor, a treia cea mai expusa tara din Europa la riscul seismic, dupa Cipru si Grecia. Zonele urbane ar fi cele mai afectate in cazul unui astfel de dezastru natural.

Printre masurile de protectie financiara in cazul unui astfel de eveniment se numara incheierea unei asigurari obligatorii pentru locuinta, alaturi de una facultativa. Polita PAD, obligatorie in tara noastra, protejeaza financiar locuinta impotriva a trei riscuri catastrofale - cutremure, inundatii si alunecari de teren - in limita a 10.000 sau 20.000 de euro, in functie de tipul constructiei. Sistemul asigurarilor obligatorii de locuinta este administrat de societatea privata PAID Romania - Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale.


 

RISCURI ACOPERITE DE ASIGURAREA FACULTATIVA

Riscurile acoperite de o polita de asigurare sunt acele fenomene sau actiuni cu urmari negative prin a caror producere se activeaza polita de...

Detalii

PRETUL ASIGURARII FACULTATIVE SI SUMA ASIGURATA

Procentual vorbind, primele practicate de companiile de profil din Romania variaza intre 0,1 - 0,4% din valoarea locuintei si a bunurilor, acolo...

Detalii

PASI DE PARCURS IN CAZ DE DAUNA

1. Informati in cel mai scurt timp posibil organele abilitate (Politie, Pompieri - daca este cazul) si apoi compania de asigurari (sau brokerul,...

Detalii

Campanii de informare

Octombrie luna asigurarii locuintelor

Octombrie luna asigurarii locuintelor Detalii

Locuiesti intr-o casa sigura?

Image Format Verifica acum

Cum reducem riscul de incendiu acasa?

Image Format Vezi acum

Parteneri